Vanlife: Cum să finanțezi și să te asiguri pe drum

|

Doi tineri stând pe o rulotă - Vanlife
Cele mai importante lucruri despre Vanlife

Timp de citire: aprox. 5 minute

  • O vacanță cu o camionetă este un vis mult așteptat pentru mulți. Tinerii, în special, visează la aventura vieții cu furgoneta.
  • Poți călători cu rulota proprie sau cu una închiriată. Costurile de achiziție și de funcționare variază foarte mult.
  • Când vine vorba de viața pe furgonetă, o bună pregătire financiară este importantă. Nu trebuie să cunoaști doar costurile fixe ale călătoriei tale, ci și costurile variabile.
  • Asigurările importante, cum ar fi răspunderea civilă auto sau asigurarea completă, te protejează financiar în caz de daune.

Trezirea în Germania dimineațași adormirea  în Olanda seara, cu vedere la mare. Călătoria într-o autorulotă este o aventură de neuitat. Pentru a te asigura că visul libertății fără limite nu se transformă într-un coșmar, ar trebui să te pregătești bine. Îți arătăm cum să fii pregătit pentru neașteptat - atât financiar, cât și în ceea ce privește asigurarea.

Doar intră și condu confortabil în cele mai frumoase locuri din Europa sau din lume.  Călătoria cu rulota este un vis al multora și a devenit deosebit  de populară în ultimii ani.

Tendința: Viata pe autorulotă

Potrivit datelor de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) numărul de rulote şi autorulote înmatriculate în România s-a dublat în perioada 2010-2017, crescând de la circa 13.000 de unităţi în anul 2010 la peste 25.000 de unităţi în primele şapte luni ale anului 2017.  Vacanțele cu o rulotă nu mai sunt doar pentru pensionari.  În special în rândul tinerilor, așa-numita vanlife a devenit o tendință.  Pentru că  poți călători independent prin diferite țări și regiuni și  poți merge exact unde doriți. Călătoria cu autorulota sau rulota promite un lucru mai presus de toate: libertate și aventură.

Tineri stând în jurul focului de tabără - aventura Vanlife

3 sfaturi financiare pentru  călătoria ta cu rulota

Dar o astfel de călătorie poate deveni rapid costisitoare și complicată. Costurile de achiziție  pentru o camionetă sau mai ales pentru o rulotă sunt imense - ca să nu mai vorbim de costurile de funcționare.  Deci, cum îți poți îndeplini visul unei vacanțe cu (propria) rulotă? Avem trei sfaturi pentru tine pe tema finanțării.

Rulota proprie sau închiriată?

Este unul dintre cele mai importante, dacă nu cel mai mare cost: alegerea camionetei potrivite. În zilele noastre, ai o gamă largă de opțiuni  și poți alege între diferite variante de vehicule, dimensiuni și echipamente. Dar care este mai bine? Cumpără o rulotă sau închiriază una?

Avantajele cumpărării unei rulote :

  • Ai flexibilitate maximă - mai ales când vine vorba de programare și echipamente.
  • Excursiile spontane de weekend sau vacanțele scurte sunt ușoare și nu ai o perioadă minimă de închiriere.
  • Trăiești în proprii tăi patru pereți și poți proiecta totul conform ideilor tale.

Dezavantaje Cumpărarea unei rulote:

  • Costuri ridicate de achiziție și funcționare. Pe lângă costurile reale pentru dubă, trebuie să iei în considerare costurile suplimentare de impozitare și asigurare, precum și cheltuielile pentru întreținere și inspecție.
  • Ai nevoie de un loc de parcare permanent pentruvehiculul tău.

Dezavantaje Închiriere autorulote:

  • Este posibil ca o mașină de închiriat să nu fie adaptată optim propriilor nevoi și este posibil ca unele detalii despre echipament să lipsească.
  • Cererea, în special în sezonul de vârf, face dificilă rezervarea într-un termen scurt și sub impulsul momentului. Cel mai bine este să rezervi în avans.
  • Costuri suplimentare pentru depozit. Prin urmare, păstrează o evidență a tuturor zgârieturilor și defectelor de pe vehicul, astfel încât să îl poți recupera în cele din urmă.

Avantaje închiriere autorulote:

  • Mai ales dacă călătorești cu o rulotă pentru prima dată, poți testa totul cu o mașină de închiriat și poți încerca diferite modele.
  • Nu ai costuri de întreținere și service. Returnează autorulota la sfârșitul vacanței.
  • Costurile sunt semnificativ mai mici. Deși prețurile pot crește brusc, mai ales în sezonul de vârf, acestea sunt mai mici în comparație cu achiziția efectivă.

Reconcilierea vieții cu rulota și a finanțelor

Pentru a-ți finanța aventura cu rulota , există mai multe lucruri de care ar trebui să ții cont. În primul rând, ar trebui să știi costul mediu al călătoriei tale. Cel mai bine este să faci distincția între costurile fixe și cele variabile. Costurile fixe includ în principal  prețul de închiriere sau achiziție a rulotei și asigurarea și contractele necesare. 

Costurile variabile depind în mare măsură de destinația ta.  Acestea includ, de exemplu, prețurile combustibililor, costurile  pentru locurile de campare sau de parcare, precum și pentru aprovizionarea și eliminarea deșeurilor. În plus față  de alimente, trebuie să ții cont și de costurile pentru eliminarea apelor uzate și a apei dulci - dar acestea sunt de obicei foarte scăzute. Mai ales dacă dorești să călătorești și să campezi autosuficient, trebuie să iei în considerare cheltuielile suplimentare pentru apă.  Alte costuri variabile includ electricitatea, gazul, excursiile și îmbrăcămintea.

Dacă dorești să fii pe drum pentru o perioadă mai lungă de timp cu rulota ta, poți lucra hibrid de pe șosea - ca așa-numiții nomazi digitali. Lucrând digital și independent de locație, poți câștiga bani pe drum în orice moment. Cu toate acestea, acest concept este potrivit în special pentru profesioniștii independenți și persoanele care desfășoară activități independente care pot lucra flexibil.

Nu uita de rezervele financiare

Ceva se poate mișca rapid pe drum: un zgomot ciudat și brusc motorul este deteriorat. Dacă nimic nu mai funcționează, nu există nicio cale de a ocoli un atelier - dar acest lucru poate deveni rapid costisitor. Prin urmare, ar trebui să-ți planifici întotdeauna o rezervă financiară pentru costuri sau reparații neașteptate. De exemplu, dacă rulota ta trebuie să rămână în atelier peste noapte, vei avea nevoie de cazare nouă. Cu o pernă financiară suplimentară, ai un lucru mai puțin de care să-ți faceți griji în astfel de situații.

Cuplu tânăr zâmbind la volan - asigurare pentru dubă

Asigurări importante pentru viața rulotei tale

Asigurarea completă și bună este importantă, astfel încât să-ți poți începe aventura cu rulota fără griji și relaxată.  În acest fel, ești bine acoperit  și protejat financiar chiar și în caz de daune. Există diverse asigurări pe care le poți încheia pentru viața rulotei.  Le prezentăm aici pe cele mai importante.

Asigurarea de răspundere civilă auto

Pentru a putea conduce pe drumurile române, asigurarea de răspundere civilă auto este esențială. Este cerut de lege  și te protejează împotriva vătămărilor corporale, a daunelor materiale și a pierderilor financiare care pot fi cauzate de vehiculul tău.  O sumă mare asigurată este, prin urmare, importantă, dar acest lucru nu este același peste tot.

Ce se aplică în alte țări europene, de exemplu? Când închiriezi o mașină în vacanță, acoperirea asigurării se bazează inițial pe reglementările țării respective. În unele țări, acest lucru poate fi foarte scăzut, motiv pentru care multe companii de asigurări oferă așa-numita politică Mallorca. Polița Mallorca extinde acoperirea asigurării de răspundere civilă auto în regiunea europeană. Cu alte cuvinte,  mașina închiriată este acoperită cu aceeași sumă asigurată ca și mașina proprie sau cu acoperirea minimă prevăzută de lege în România.

În plus față de asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, poți încheia o asigurare completă pentru vehiculul tău. Poți  alege între  asigurarea parțială și cea complet cuprinzătoare.

1. Asigurarea de acoperire parțială:

Acesta completează asigurarea de răspundere civilă auto și te asigură împotriva furtului și deteriorării vehiculului tău cauzate de alții, cum ar fi incendiul, vânatul sau deteriorarea sticlei.

2. Asigurarea cuprinzătoare:

Acesta include toate beneficiile asigurării parțiale de acoperire și, de asemenea, asigură toate daunele vehiculului tău care sunt din vina ta.

De asemenea, îți poți extinde asigurarea pentru a include o poliță de asigurare auto.  O scrisoare de intenție îți oferă o protecție suplimentara în caz de defecțiuni sau accidente in Europa si acoperă, de asemenea, orice costuri suportate pentru serviciile de tractare, deplasare în continuare sau acasa și repatriere.

Asigurarea stocurilor

Mai ales dacă călătorești cu rulota pentru o perioadă mai lungă de timp, ai un inventar mai mare. Asigurarea auto nu acoperă inventarul sau obiectele de valoare din rulotă. Prin urmare, asigurarea suplimentară îți poate proteja bunurile mobile în caz de accidente, furt, efracție sau incendiu.

Unele polițe de asigurare a locuinței asigură, de asemenea, conținutul autorulotei tale - dar condițiile și articolele asigurate variază foarte mult.

Asigurare de sănătate în străinătate

În cazul în care călătorești în UE doar pentru câteva zile sau săptămâni, asigurarea oferită de asigurarea română este de obicei suficientă. Cu toate acestea, dacă planifici o călătorie mult mai lungă de peste 90 de zile, o asigurare internațională de sănătate este importantă.  Îți oferă îngrijiri medicale și chiar repatriere chiar și atunci când te afli în străinătate.  Ai nevoie  de asigurare internațională de sănătate, în special pentru destinațiile de călătorie populare, cum ar fi SUA sau Canada.  Costurile sunt semnificativ mai mari decât în sistemul de sănătate român și fără asigurare trebuie să le plătești singur dacă cel mai rău.

Citiți de asemenea:

Tânără pe un scuter - backpacking in străinătate

| OVB România

Backpacking, dar in mod corespunzător: Ce ai nevoie in străinătate

Backpacking-ul in intreaga lume este un vis mult așteptat, mai ales pentru tineri. Descoperirea de noi țări, culturi și locuri in mod independent și cu bagaje ușoare - backpacking este aventură și libertate intr-una singură. Pentru a te asigura că această călătorie a ta merge conform planului, este important să o organizezi cu mult timp inainte. Află aici cum îți poți finanța cel mai bine călătoria și cum te poți pregăti pentru orice.

Copil la piscină cu pistol cu apă - Călătorește în siguranță

| OVB România

În cele din urmă soare: Sfaturi pentru bugetul de vacanță și asigurare de călătorie

Nu contează dacă suntem doar cu rucsacul prin Thailanda sau stăm într-un hotel all-inclusive în Tunisia. Dacă ne îmbolnăvim cu puțin timp înainte de vacanță sau avem obiecte furate din camera noastră de hotel, este logic să avem asigurare. În acest fel ne putem proteja de consecințele financiare - și poți merge în vacanță fără griji.