Oferta de pensionare pentru studenți: Cum funcționează?

|

Doi studenți vorbind între ei pe o canapea
Cele mai importante lucruri despre asigurarea de pensie pentru studenți

Timp de citire: aprox. 5 minute

  • Pensia legală nu mai este suficientă în aceste zile. Generația tânără, în special, este afectată de problema sărăciei la bătrânețe.
  • Studenții pot deja să facă provizioane active în timpul studiilor și să contribuie la sistemul de pensii.
  • Pensia ta este alcătuită din trei piloni: pensia legală, pensia ocupațională și pensia privată.
  • Poți alege între diverse produse financiare pentru furnizarea de pensii. Asigurările de pensii private și planurile de economisire a fondurilor sunt două opțiuni.

Te gândești la pensionare la 20 de ani? Pentru studenți, pensionarea pare încă departe. Dar tinerii, în special, ar trebui să se gândească la pensia lor și să facă proviziuni active, deoarece cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dar, cum poți face proviziuni private pentru mai târziu, în timp ce încă studiezi? Aici poți afla tot ce trebuie să știi despre pensia ta.

Desigur, subiectele legate de pensii și de asigurarea pentru limită de vârstă nu prezintă interes pentru tineri. Situația financiară a studenților este adesea tensionată. Adesea nu există suficienți bani pentru a acoperi toate costurile de trai. Pentru a se asigura că toate costurile fixe sunt acoperite și că rămân bani pentru alte lucruri, mulți studenți au un mini-loc de muncă sau un loc de muncă cu jumătate de normă. Îți vom spune de ce poți începe să te gândești la pensia privată din timp, chiar și cu sume mici.

Tânăra generație și pensiile

Doar pensia de stat nu este suficientă pentru o viață bună. Cu siguranță nu este prima dată când auzi subiectul sărăciei la bătrânețe, deoarece generația tânără, în special, este afectată de sărăcie la bătrânețe.

Pensia legală și problemele sale

Nivelul pensiilor continuă să scadă. Dar, ce înseamnă asta? Nivelul pensiei este pensia standard în raport cu venitul mediu. Acesta variază de la o țară la alta și fluctuează foarte mult. Potrivit unui studiu realizat de OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), nivelul pensiilor în toate țările OCDE a fost de aproximativ 62% în 2021. Ce înseamnă asta mai exact? Când vă pensionați, veți primi 62% din salariul brut curent pe lună.

Studenții plătesc contribuții la pensii?

Lucrând în timpul studiilor tale, făcând un program de studiu dual sau un stagiu - acest lucru este normal pentru majoritatea studenților. În România, plătești contribuții lunare la sistemul obligatoriu de asigurări de pensie dacă ești angajat. Dacă realizezi venituri din salarii sau asimilate salariilor ești obligat să plătești contribuție.

Tânără studentă stând pe o pajiște râzând

Cum funcționează proviziunea de pensie pentru studenți

Asigurarea pensiilor nu trebuie să fie complicată. Îți poți planifica mai ușor oferta financiară cu modelul cu trei piloni.

Modelul cu trei piloni

Cu modelul celor trei piloni, proviziunea pensiei tale se bazează pe trei piloni. Pilonii formează fundația și sunt alcatuiți din:

1. Pilon: asigurarea obligatorie de pensie

Aceasta constituie prima bază a pensiei dumneavoastră și este și astăzi cea mai importantă formă de protecție. În timpul vieții active contribuiți în mod regulat la sistemul obligatoriu de pensii. Veți primi apoi pensia atunci când vă pensionați.

2. Pilon : Pensia Administrată Privat

O parte din cotizaţia lunară la fondul public de pensii merge într-un cont separat, pe numele contribuitorului (adică pe numele tău), unde este investită de administratorul fondului de pensie. Practic, această sumă (3,75% în prezent) este direcționată către Fondul ales de tine. Astfel, tu vei beneficia de o pensie privată distinctă de cea furnizată de sistemul public, care nu te costă suplimentar față de ce plătești oricum sub forma contribuțiilor individuale de asigurări sociale datorate. Pilonul II este un venit suplimentar pensiei de la stat. Pilonul II este obligatorie pentru orice persoană în vârstă de până la 35 de ani care este angajată și opțională pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani.

3. Pilon: Pensia Privată Facultativă

Acesta va fi cel mai important pilon în viitor. Puteți alege între diferite forme de investiții și produse financiare. Chiar și ca student, puteți începe cu un buget mic.

Sistemul de pensii private

Cu cât începi mai devreme sistemul de pensii private, cu atât ai mai mult timp. Este timpul să pui bani deoparte, să economisești și să investești. Cu cât plătești mai mult, cu atât beneficiezi mai mult de efectul dobânzii compuse. Câștigi dobândă pentru banii pe care îi investești. Dobânda este reinvestită, crește capitalul și capitalul tău câștigă din nou dobândă. Ca urmare, suma totală crește mai repede. Cu cât banii sunt investiți mai mult, cu atât este mai mare avantajul. Vă prezentam pe scurt cateva optiuni pentru asigurarea pensiei private:

  • Asigurare de pensie privată: Aici plătești sume lunare pe care le primești în mod regulat sau ca plată unică la o vârstă stabilită de pensionare. De obicei, îți poți organiza contribuțiile în mod flexibil - le poți mări, reduce sau chiar suspenda. Bine de știut: În Germania, poți beneficia de avantaje fiscale cu asigurarea de pensie privată.
  • Fond de investiții: Cu un fond de investiții, mulți oameni plătesc bani într-o singură pușculiță. Banii sunt investiți în diverse valori mobiliare sau proprietăți de către o companie profesionistă de administrare a fondurilor și gestionați în mod activ. Poți beneficia de câștigurile de preț pe piețele de capital fără a-ți investi timpul. Poți alege între diferite fonduri de investiții.
  • Plan de economii pentru fonduri private: Similar cu asigurarea de pensie, plătiți sume regulate, dar de data aceasta într-un fond de investiții. Poți beneficia de randamente atractive și prețuri în creștere. Îți diversifici în mod regulat banii și, astfel, reduci riscul.
  • Acțiuni, obligațiuni și ETF-uri: Titlurile de valoare reprezintă o altă formă, dar și mai riscantă, de furnizare a pensiilor. Există diferite tipuri de valori mobiliare din care poți alege. Îți poți investi banii pe piața de capital și poți investi în companii. Randamentele potențiale ridicate sunt posibile, dar la fel sunt și pierderile grele. Un orizont lung de investiții și o diversificare largă sunt esențiale. Acest lucru îți permite să reduci riscul de pierdere.
Studentull stă cugetând în fața unui laptop

Asigurarea pensionării în 5 pași

Există o gamă largă de produse financiare posibile - poate deveni rapid confuz. În cinci pași simpli, poți pune bazele viitorului tău.

  1. Recunoaște-ți nevoile: Știi că doar pensia legală nu va fi suficientă? Atunci ai făcut deja primul pas important. Proviziunea activă și începerea timpurie vor face diferența pe termen lung.
  2. Puneți finanțele în ordine: Mai întâi redu datoriile, apoi investește. Dacă ai luat un împrumut pentru studenți, plata datoriilor are prioritate. Plătește-ți mai întâi datoriile și apoi ocupă-te de proviziile financiare.
  3. Protejează-te împotriva riscurilor: Capacitatea ta de a lucra este cel mai valoros activ pentru asigurarea pensionării. Cu asigurarea de invaliditate profesională, te poți proteja financiar în caz de invaliditate.
  4. Determină ce sumă poți să economisești: Câți bani poți pune deoparte în fiecare lună? Este important să gândim realist. Vei avea mai puțini bani disponibili în timpul studiilor decât mai târziu în carieră. A începe de mic este mai bine decât a nu începe deloc.
  5. Alege forma corectă de asigurare a pensiei: Asigurarea flexibilă a pensiilor este importantă pentru studenți. Întrebă-ți angajatorul despre o schemă de pensii a companiei. A cere nu costă nimic.

Citiți de asemenea:

Cuplu pe canapea se mută împreună

| OVB România

Primul apartament comun: Ce trebuie să știi

Este, probabil, una dintre primele mari aventuri pentru cupluri - primul lor apartament împreună. Găsirea apartamentului potrivit este deja o provocare. Dar, de fapt, mutarea împreună este chiar mai interesantă. Mobilier, decorațiuni, gospodărie, finanțe și viața de zi cu zi. Totul trebuie discutat și clarificat. Am rezumat cele mai importante fapte și sfaturi pentru tine.

Stagiar la lucru

| OVB România

Formare profesională sau studii superioare: Care variantă este mai potrivită?

Este poate una dintre cele mai importante decizii din viața tinerilor - ce urmează după terminarea școlii. În zilele noastre există nenumărate posibilități, dar această alegere nu este întotdeauna ușoară. Cum poți să știi care este cea mai potrivită variantă pentru tine? Îți vom arăta în cele ce urmează avantajele și dezavantajele celor două căi, precum și câteva sfaturi pentru a te ajuta să iei decizia.