Munca în perioada studenției: Tot ce trebuie să știi despre joburile pentru studenți
|
Din amfiteatru în birou: Majoritatea studenților din Europa lucrează în timpul facultății. Un job part time nu te ajută doar să îți crești veniturile. Ca student, un loc de muncă te ajută să acumulezi experiență practică importantă pentru mai târziu, intri în contact cu foarte multă lume și poți cunoaște un domeniu chiar înainte de încheierea studiilor. Fie că lucrezi pentru universitate, că ești angajat cu normă întreagă într-o firmă, sau chiar cu jumătate de normă pe perioada vacanței, posibilitățile de a câștiga bani în timpul anilor de studenție sunt multe. Cu toate acestea, în funcție de modalitatea de angajare există câteva condiții ce trebuie îndeplinite.
Persistă ideea că anii de facultate sunt ușori – chiar dacă viața de zi cu zi a studenților arată de multe ori complet altfel. Pe lângă orarele pline până la refuz, munții de examene și termene limite pentru proiecte și alte asemenea, din ce în ce mai mulți studenți se angajează în timpul facultății pentru a-și putea plăti studiile, sau pentru a acumula experiență practică.
Cât de mulți studenți lucrează în timpul facultății?
Studiul „Eurostudent” a analizat comportamentul studenților din 28 de state europene, iar concluzia care reiese din acesta este că mai mult de jumătate din respondenți erau angajați cu jumătate de normă la momentul completării chestionarului. În total, respondenții lucrau în medie între 5 și 20 de ore pe săptămână. Adunând timpul necesar pentru mers la cursuri, scris proiecte și pentru învățat, în 90% din țări, programul săptămânal al studenților depășește 40 de ore – deci mai lung decât programul standard de muncă. Viața de student nu este un dolce far niente! Principalul motiv de angajare part time sunt banii: jumătate dintre studenții care au participat la studiu au declarat că, din punct de vedere financiar, nu ar putea să facă față studiilor fără să fie angajați part time, iar un sfert dintre ei au afirmat că au chiar dificultăți financiare serioase.1
De ce merită să ai un job part time
Avantajele unui job part time sunt clare. În primul rând, e vorba de acoperirea cheltuielilor de studiu și de trai. Facultatea e scumpă: chiria, mâncarea și activitățile în timpul liber trebuie neapărat plătite. Îți poți plăti cheltuielile rapid doar dacă ai economii, iar ajutorul financiar al părinților uneori nu este suficient pentru a acoperi toate costurile și în plus, în cele mai multe cazuri, reprezintă un efort și pentru aceștia.
Un alt avantaj al joburilor part time este legat de faptul că ele oferă experiență practică studenților. La aproape orice loc de muncă se pun bazele și se dezvoltă competențe importante precum: rezistență, abilitate de lucru în echipă și independență. Dacă lucrezi într-un domeniu ce se potrivește cu facultatea, dar și cu planurile tale profesionale, dobândești competențe de specialitate care îți vor fi extrem de utile mai târziu. Acest lucru te va ajuta și când îți vei căuta un loc de muncă după terminarea studiilor, iar asta pentru cămulți angajatori preferă candidații care au deja experiență practică. Unele firme chiar își angajează studenții practicanți după încheierea studiilor, astfel încât nici nu mai e nevoie să îți cauți un job nou.
Unde pot lucra ca student și ce joburi pentru studenți există?
Există diferite posibilități pentru a câștiga bani ca student. Poți lucra drept asistent la universitatea pe care o frecventezi și poți oferi sprijin pentru partea de predare efectivă, dar și pentru partea administrativă a cursurilor. Mulți asistenți sunt angajați la facultatea la care studiază. Astfel se poate acumula multă experiență de specialitate care se pretează domeniului respectiv.
Pe lângă universități, și multe firme oferă joburi potrivite. Mai jos vom trece în revistă lucrurile la care trebuie să ai grijă atunci când vine vorba despre orele de lucru și limitele bugetului. Dacă nu ai timp suficient de-a lungul semestrului, poți căuta o slujbă în timpul vacanței iar astfel să îți folosești înțelept timpul liber.
Mulți studenți aleg joburi precum cea de chelner, casier sau lucrul în firme de comerț cu amănuntul. Alții caută companii sau instituții care se potrivesc profesiei dorite sau care dau bine în CV. Poți găsi oferte de joburi pe canalele de socializare sau pe site-uri de angajare, de exemplu. În plus, multe universități organizează târguri proprii de cariere, oferă servicii de ocupare a forței de muncă sau afișează anunțuri de angajare.
Condiții-cadru legale privind joburile pentru studenți
Condițiile-cadru pe care trebuie să le respecți privind asigurările și impozitele referitoare la un job part time depind de tipul contract. În orice caz, ar trebui să te interesezi despre limitele superioare aplicabile, astfel încât locul tău de muncă să nu aibă apoi de suferit.
Câte ore am voie să lucrez în timpul studenției?
Chiar și în perioada studenției poți avea contract de muncă cu normă întreagă de 40 de ore/săptămână. Desigur, îți poți negocia cu angajatorul cateva zile liber în plus, dar ai mereu posibilitatea să îți iei zile libere, fie că vorbim despre concediu de odihnă, concediu de studii, sau chiar despre concediu fără plată pe care să le folosești în timpul sesiunii sau în perioade mai aglomerate.
Desigur, există și alte variante precum contract de muncă part-time, dar și contracte de colaborare încheiate pe persoană fizică sau chiar juridică pentru cei cu spirit antreprenorial.
Care sunt veniturile la care te poți aștepta ca student?
În funcție de timpul contractului, de domeniul în care activezi, poziție pentru care candidezi, zona geografică, precum și în funcție de negocierile individuale purtate cu angajatorul, venitul tău poate varia foarte mult.
Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că la acest moment venitul minim brut pentru persoane cu studii superioare este de 2,350 de lei, iar cel mediu este de 5,380 de lei.
Sunt asigurat dacă am un job part time?
Asigurările sociale sunt un drept de care se bucură orice angajat.
Astfel, dacă modalitatea de colaborare este printr-un contract de muncă, atunci beneficiezi și de asigurări sociale, iar plata este realizată prin fluxul deja implementat de către autorități.
Dacă modalitatea de colaborare este sub o altă formă – de exemplu, contract de colaborare – atunci responsabilitatea vine în sarcina ta.
Pornește la drum ca student cu OVB
Dacă ești interesat de un job part time care implică diferite sarcini, care oferă un program de lucru flexibil și dacă îți place să lucrezi cu oamenii, aruncă un ochi pe pagina noastră în secțiunea cariere. Dacă devii consultant OVB, poți decide singur când și cât de mult ți-ar plăcea să lucrezi. Și este posibil ca acest job part time să îți placă atât de mult încât să te decizi să lucrezi în continuare drept consultant și după încheierea studiilor.
Activitățile independente ce oferă multă libertate, echipa tânără și curicula de traininguri îți vor ușura intrarea pe piața muncii, astfel încât mai târziu să pornești încrezător la drum – fără căutări de joburi și traininguri interminabile. Contactează un consultant financiar din apropiere pentru a afla mai multe informații despre posibilitățile de angajare.