Căsătoria și finanțele: la ce trebuie să fiu atent după ce mă căsătoresc?
|
Timp de citire: aprox. 4 minute
- Înainte de nuntă ar fi bine să vă faceți un plan despre cum ați dori să plătiți pentru petrecere.
- Pentru a vă începe cu dreptul viața împreună, cel mai bine este să discutați din timp despre cum doriți să vă gestionați finanțele și conturile după căsătorie – cu atât mai mult dacă intră și copii în ecuație.
- Din punct de vedere financiar, asigurările comune vă aduc multe avantaje.
- Este foarte important să vă puteți asigura unul pe celălalt în cazul în care unul dintre voi pățește ceva.
Căsătoria atrage după sine multe schimbări – și la capitolul finanțe. Pentru a te putea bucura de cea mai frumoasă zi din viața ta, ar trebui să te gândești dinainte la finanțe și la alte decizii importante. Atunci când te gândești să faci acest pas îți recomandăm să te gândești din timp la partea financiare precum și la alte decizii importante. Pe lângă costul nunții, este bine să iei în calcul și activele, asigurările comune, dar și alte planuri de viitor.
Persoanele care se hotărăsc să se căsătorească trebuie să răspundă, mai devreme sau mai târziu, și la întrebări mai puțin romantice. Astfel, subiectul banilor joacă un rol important pentru viitorul vostru împreună. Prin căsătorie, aveți parte de câteva avantaje de care puteți profita, de exemplu: asigurări comune și asigurarea reciprocă a partenerului.
Înainte de căsătorie: ce trebuie rezolvat?
Înainte să spuneți „da”, există câteva lucruri ce trebuie puse în ordine. Pe lângă planificarea nunții, trebuie să discutați și despre câteva aspecte juridice, de exemplu dacă doriți să vă păstrați numele vechi după căsătorie. Pe lângă acest lucru, mai trebuie abordate și subiecte privind finanțele: pentru a nu vă destabiliza mai târziu relația din cauza neînțelegerilor inutile, mai bine gândiți-vă din timp cine preia diferite costuri, cum doriți să vă împărțiți banii și cine se ocupă de organizarea finanțelor comune.
Plata nunții
O altă întrebare este cum vă veți plăti nunta. De cele mai multe ori, nunțile costă o avere – de la rochia de mireasă, la petrecere până la luna de miere. Dacă doriți să vă căsătoriți, ar fi bine ca în primul rând să stabiliți un buget. Părinții voștri sau alte rude ar dori să participe cu bani? Sau oare ați putea să economisiți mai mult înainte să faceți un plan concret? O petrecere frumoasă poate avea loc chiar și cu un buget mic, iar luna de miere nu trebuie să fie neapărat în Maldive, într-un resort de lux.
Dacă soluția economiilor nu este disponibilă în cazul vostru pentru a acoperi cheltuielile petrecerii, puteți să vă gândiți chiar și la un credit. Aici se aplică aceleași reguli ca pentru un credit de nevoi personale: gândiți-vă bine înainte dacă aveți într-adevăr nevoie de un credit pentru nuntă sau dacă puteți plăti banii înapoi rapid. Să vă îndatorați zeci de ani nu e chiar cel bun start în viața de cuplu.
În cazul în care vă hotărâți să luați un credit, merită să comparați cifrele. Cele mai importante lucruri sunt ratele lunare, rambursările neprogramate gratuite și posibilele taxe ascunse. Pentru a găsi cel mai ieftin credit pentru nuntă și pentru a nu cădea în capcana datoriilor, cel mai bine este să vă adresați unui consultant financiar.
După căsătorie: ce se schimbă?
Prima oară starea civilă, apoi viața de zi cu zi – cel mai bine este să stabiliți dinainte ce se va întâmpla cu finanțele voastre după căsătorie. Ce avantaje există din punct de vedere fiscal? Conturi separate sau comune? Și ce asigurări există în caz de urgență? Există câteva lucruri despre bani și contracte la care trebuie să fiți atenți după căsătorie.
Organizarea finanțelor comune
E alegerea voastră dacă după căsătorie doriți să rămâneți separați din punct de vedere financiar sau să împărțiți totul. Puteți avea un cont comun sau puteți opta pentru conturi separate. O variantă alternativă, care reprezintă un compromis avantajos pentru multe cupluri, este să aveți un cont pentru cheltuieli comune, precum chirie, mașină și prime de asigurare, iar pe lângă el să aveți conturi separate pentru propriile venituri și cheltuieli.
Este important să împărțiți cheltuielile comune într-un mod în care ambii parteneri să fie mulțumiți. Acest lucru poate să însemne să contribuiți cu sume egale de bani sau direct proporțional cu salariul. Subiectul devine deosebit de important dacă decideți să aveți copii, iar unul dintre parteneri trebuie să rămână acasă sau să lucreze cu jumătate de normă. În cele mai multe cazuri mamele sunt cele care iau această decizie, iar astfel multe femei din Europa se confruntă cu venituri mai scăzute și implicit, cu o pensie mai mică.
Încheierea asigurărilor comune
După căsătorie, trebuie neapărat să vă revizuiți asigurările pe care le-ați avut până în acel moment. Aici puteți economisi cei mai mulți bani! De multe ori există tarife pentru familii, care sunt mult mai scăzute decât cele pentru două contracte separate.
Ar putea fi de ajutor să încheiați o asigurare de viață, pentru a-l putea proteja pe celălalt și pe proprii copii în caz de urgență. Acest lucru este foarte important în special când unul dintre voi este principalul susținător financiar al familiei sau dacă aveți un credit de rambursat. Chiar și o asigurare pentru incapacitate de muncă e importantă pentru a putea fi asigurat un venit familiei în cazul în care intervine incapacitatea de munca ca urmare a unui accident sau unei boli.
Perspective comune și siguranță financiară
Pe lângă încheierea asigurărilor potrivite, mai există și alte opțiuni pentru a vă pregăti pentru viitor. Și în acest caz este o chestiune de preferințe dacă doriți să economisiți la comun sau dacă fiecare va fi responsabil pentru planificarea propriei pensii. În orice caz, pentru a putea avea bătrâneți liniștite, este important să luați măsuri din timp.
Cuplurilor proaspăt căsătorite nu le place să se gândească la zile negre. Cu toate acestea, este important să fiți asigurați în cazul în care unuia dintre voi i se întâmplă ceva – mai ales dacă veți avea copii. Dacă aveți planuri de pensie sau de economii separate, puteți să vă treceți partenerul ca împuternicit si astfel în caz de deces, partenerul are dreptul sa incaseze suma asigurata.
Indiferent unde și cum vreți să vă căsătoriți, de cele mai multe ori este mai potrivit să primiți consultanță din partea unui expert privind diferitele posibilități financiare existente. Primind ajutorul potrivit, puteți să vă distrați la petrecerea de nuntă, și puteți să vă bucurați de un viitor fără griji împreună.